Over Met het Mes op Tafel

Met het Mes op Tafel

In de kennis- en blufquiz 'Met het Mes op Tafel' spelen de kandidaten een sluw vraag en antwoord spel.

In 'Met het Mes op Tafel' pokeren de kandidaten met de antwoorden op vragen. Niet alleen kennis is van belang, wie weinig weet, kan proberen zijn tegenstanders weg te bluffen. Maar ook door te passen op het goeie moment kun je winnen.

Joost Prinsen leidt dit spel van slagvaardigheid en strategie. Daarbij citeert hij af en toe een gedicht dat iedereen al lang vergeten was, of zingt hij met pianist Martin van Dijk en barvrouw Mylou Frencken een mooi liedje.

Met het Mes op Tafel is bedacht door Jan Kok en Joost Prinsen.

Foto van Herman van der Zandt

Herman van der Zandt neemt vanaf maandag 9 februari 2015 tijdelijk de presentatie van Met het Mes op Tafel op zich. Door familieomstandigheden kan Joost Prinsen de presentatie van het huidige seizoen van de kennis- en blufquiz helaas niet afmaken. Herman van der Zandt, die in 1998 zelf als student meespeelde én in de finale terecht kwam, zal tot en met donderdag 5 maart als presentator te zien zijn.

Presentator en medebedenker van Met het Mes op Tafel Joost Prinsen: ”Vanwege familieomstandigheden lukt het mij helaas niet om het nieuwe seizoen van Met het Mes op Tafel af te maken. Mede op mijn verzoek heeft Omroep MAX Herman van der Zandt verzocht en bereid gevonden mij te vervangen. Daar ben ik erg blij mee.

Journalist en nieuwslezer Herman van der Zandt: “Ik heb in het verleden meegespeeld met de quiz, dus weet hoe het spel gespeeld kan worden. Ik vind het een grote eer dat ik nu Joost Prinsen mag vervangen, en aan de presentatiekant mag zitten.

Herhalingen

Vanaf maandag 15 juni 2015
Dagelijks op maandag tot en met donderdag
18.30 uur, NPO 2
(24 afleveringen)

Spel

Logoplaatje Met het Mes op TafelMet het Mes op tafel (© MAX - Fotograaf Cees den Ouden)

In elke aflevering spelen drie kandidaten tegen elkaar. Zij pokeren met de antwoorden op vier vragen. Daarbij spelen ze niet om punten, maar om echte bankbiljetten.

Lees de spelregels

Categorieën

De vragen zijn verspreid over een reeks van categorieën: aardrijkskunde, ambachten, beeldende kunst, film, geloof & bijgeloof, geschiedenis, hoe was het ook weer?, levende natuur, literatuur, schone schijn, muziek, rekenen & taal, sport, televisie en wetenschap & techniek.

Tune

De titel van de beginmuziek is "Lied von der Unzulänglichkeit menschlichen Strebens". Het komt uit de Driestuiversopera van Bertolt Brecht en Kurt Weill en werd het Leitmotiv op aanraden van Martin van Dijk, de pianist.