24 oktober tot en met 24 december

Locatie
Kasteel Groeneveld, Baarn

Openingstijden, adresgegevens en contactgegevens

De openingstijden van de tentoonstelling kunnen afwijken. Wij adviseren u daarom om eerst contact op te nemen met Kasteel Groeneveld voor uw bezoek aan de tentoonstelling. 

Entree voor MAX-leden is gratis. U dient hiervoor de code MAX Groeneveld 2019  én uw MAX-lidmaatschapnummer te communiceren bij binnenkomst.
U krijgt per lidmaatschap één entreebewijs.

© MAX

Gratis bezoek kasteel Groeneveld voor MAX-leden

In het eerste seizoen van het MAX-programma Professors op Pad hebben prof. mr. Pieter van Vollenhoven, samen met zijn collega en goede vriend prof. dr. Joop Schaminée, de kijker meegenomen op een boeiende ontdekkingsreis in de prachtige natuur die Nederland te bieden heeft. Aan het programma was een fotowedstrijd gekoppeld. De prijswinnende foto’s zijn vanaf 24 oktober 2019 tot 24 december 2019 voor iedereen te bewonderen in Kasteel Groeneveld. Als MAX-lid kunt u deze periode gratis het kasteel bezoeken en de winnende foto’s bewonderen.

Bij binnenkomst meldt u zich bij de balie met de code MAX Groeneveld 2019 én uw MAX lidmaatschapnummer. U krijgt per lidmaatschap één entreekaart.
Vraag uw MAX lidmaatschapnummer op (van maandag tot en met vrijdag)

Natuur en fotografie

Dat natuur en fotografie goed samengaan, laat prof. mr. Pieter van Vollenhoven als enthousiast natuurfotograaf graag zien. In de serie Professors op Pad is de Nederlandse natuur te bekijken door de lens van de heer Van Vollenhoven. Gedurende een jaar trokken de 2 natuurliefhebbers door 6 bijzondere Nederlandse natuurgebieden om te observeren, te ervaren en te vertellen.

Kasteel Groeveld

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken.

Geschiedenis

Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen. In wezen waren de buitenplaatsen als zomerhuizen bestemd. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760.